Avtalevilkår – hva skal det være godt for?

04.09.2018 14.29.34 av Helene Lockertsen

Når du som privatperson drar til Elkjøp for å kjøpe deg ny vaskemaskin har du antakelig en nokså klar formening om hva du vil, men hva når du skal bruke fylkeskommunens penger?

Avtalevilkår – hva skal det være godt for?  Viktig når du skal gjøre innkjøp.

Når du som privatperson drar til Elkjøp for å kjøpe deg ny vaskemaskin har du antakelig en nokså klar formening om hva du ønsker av en vaskemaskin. Du har laget deg en type kravspesifikasjon. Men du stiller ikke opp på Elkjøp med et sett skriftlige avtalevilkår som forteller hvilke forpliktelser leverandøren har hvis vaskemaskinen blir forsinket, eller hvis det er feil eller mangler ved den. Det ordner kjøpsloven for deg.

Slik er det ikke når fylkeskommunen gjør innkjøp. Når vi skal kjøpe rengjøringsmidler eller konsulenthjelp, bærbare pc-er til elevene eller et nybygg til en skole – stort og smått – da er det vi selv som bestemmer avtalevilkårene.

Vi utformer et konkurransegrunnlag som inneholder kravspesifikasjon og avtalevilkår. Vi beskriver i kravspesifikasjonen hva vi skal kjøpe, hvilket behov som skal dekkes og vi legger ved avtalevilkårene vi vil skal gjelde for leveransen, bl.a. med konsekvenser ved forsinkelse, feil eller mangler. En leverandør som ønsker å inngi tilbud til oss må akseptere våre avtalevilkår.

Slik blir en anskaffelse forutsigbar både for oss og for leverandørene og det blir mulig å sammenligne tilbudene mot hverandre – og avgjøre hva vi er best tjent med. Vi kan kåre en vinner.

Innkjøpstjenesten arbeider for tiden med å revidere fylkeskommunens «Alminnelige avtalevilkår». I første omgang utvikler vi et sett standardiserte «Alminnelige avtalevilkår for kjøp av varer» og et sett «Alminnelige avtalevilkår for kjøp av tjenester».

Skal du gjøre en anskaffelse? Husk å ta med avtalevilkår for leveransen! Ta kontakt med oss så hjelper vi deg.

Stikkord: Avtalevilkår Veileder